Geweld tegen vrouwen, vervolg

Mensenhandel prostitutie.jpg
Madelon op de markt (IMG_1539).jpg
Door Madelon Voorthuijsen op 2 januari 2023 om 12:38

Geweld tegen vrouwen, vervolg

Seksueel overschrijdend gedrag

Met de ‘motie pooierproblematiek’ riepen wij op dat het college begin 2023 structureel beleid in gaat zetten en de samenwerking met St. Pretty Woman zoals voorgesteld door hen aangaat. Onze motie werd unaniem aangenomen!

De situatie rondom pooierproblematiek in onze gemeente hebben we als fractie aangekaart. Het is geen makkelijk onderwerp 

om aan te snijden en misschien is het soms makkelijker om ervan weg te blijven. Ook gezien wij er in het dagelijks leven waarschijnlijk geen ‘last’ van hebben. Maar we wilden als fractie niet blind en doof te zijn als het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het begint tegenwoordig al op de basisscholen. Jonge meiden worden klaargestoomd om later op de middelbare scholen andere meiden te ronselen. Corona heeft deze problematiek een boost gegevens zo lijkt het, in combinatie met de stijging in armoede. In gesprek met Marieke Dekker, directeur van st. Pretty Woman, komt naar voren dat in 2021 ten opzichte van 2020 seksueel grensoverschrijdend gedrag met 15% is gestegen. En nee, de precieze cijfers binnen Nieuwegein zijn helaas niet bekend als het gaat om dit grensoverschrijdende gedrag. Maar dan nog kunnen we stellen dat die landelijke cijfers ook gelden voor onze gemeente, aangezien Nieuwegein gezien wordt als een gemiddelde gemeente. Voor ons waren de ervaringen van st. Pretty Woman voldoende om dit heel serieus te nemen. Het was nodig dat er structureel en ambitieus beleid komt in Nieuwegein als het gaat om mensenhandel.