ALV ChristenUnie Nieuwegein/IJsselstein

museum zeepfabriek2.jpg
Door Jeannette Vosslamber op 29 november 2024 om 09:47

ALV ChristenUnie Nieuwegein/IJsselstein

Woensdag 13 november 2024

De leden hebben in de algemene ledenvergadering van de ChristenUnie Nieuwegein/IJsselstein op 13-11-2024 ingestemd met het voorstel, om Madelon Voorthuijsen, Jeannette Vosslamber en Christiaan Boiten als bestuursleden aan te stellen.

Het nieuwe bestuur krijgt oa als mandaat de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zowel IJsselstein als Nieuwegein voor te bereiden. Zij gaan daartoe medebestuursleden zoeken, kandidaten werven, een verkiezingsprogramma schrijven en alle andere werkzaamheden uitvoeren die daarvoor nodig zijn.

Wij hopen dat jullie verder mee willen denken en willen bidden voor de ChristenUnie in Nieuwegein en IJsselstein.

Na een klein uur vergaderen, volgde er een nazit met goede onderlinge gesprekken onder het genot van een hapje en wat drankjes.

Verslag van Jan Anne Bos

Om 19.30 hebben we ons verzameld bij het hek aan het Vreeswijkserijpad, van de voormalige Zeepfabriek van Ecolab en Henkel. De enig overgebleven medewerker, die nog in dienst is van het Amerikaanse bedrijf Ecolab, waarmee jaren geleden de Henkel fuseerde, ontving ons daar en wij liepen naar het voormalige kantoor. Daar vertelde hij ons al iets van de geschiedenis van de zeepfabriek van Henkel sinds 1937 in Nieuwegein. Na een bekertje koffie of thee nam hij de gegroeide groep mee naar buiten.

Daarna ging het over een stuk of tien stalen trappen naar het hoge dak, waar we 34 meter hoog over Nieuwegein konden uitkijken. In het donker zagen we zelfs de Zwaan, de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht liggen. Op dat hoge dak zagen we ook de plek, waar boven het dak uit de hoogste ketel had gestaan.

Een verdieping lager liepen we naar binnen en voerde onze gastheer ons door zalen en ruimten, waarin tot in de pandemie (die als doodsteek werd aangevoerd voor het waspoederprodukt van de zeepfabriek) de mengerij, de verstuiverij, de opslag van de grote zakken met grondstoffen, het laboratorium, de testruimte en de verpakkingshal waren gevestigd. Daarin werkten vroeger tot wel 50 vrouwen, om alles tot winkelverpakkingen terug te brengen, zodat het over Nederland verdeeld kon worden.

Er worden nu diverse hallen verhuurd aan kleine bedrijfjes, zoals fietshandelaar en er worden ruimtes gebruikt om te sporten en voor kunstenaars.  

In de toekomst verrijst hier een nieuwe woonwijk met aanverwante bedrijvigheid. Het is de bedoeling dat er dan ook een brugverbinding bij komt.

Het hoogtepunt van deze 1,5 uur rondleiding was het buitengewoon interessante museum van alle wasmiddelreclames door de jaren heen, foto's van de zeepfabriek tijdens en na de uitbreidingen met behulp van enorme kranen voor weer een nieuwe ketel of filter tot aan Duitse jaarboeken van de Persil (al in 1907 in Duitsland ontstaan), die nog net bewaard zijn gebleven. Alleen al die zaal biedt lees- en kijkplezier voor een hele dag!

Nadat we de goede verteller bedankt hadden, gingen wij naar de voormalige kleedkamers voor het personeel bij de in- en uitgang van het bedrijfsterrein. Deze ruimte is momenteel in gebruik als Zeeplab, een plek voor muziek, creativiteit en ontmoeting. Hier is de Algemene Ledenvergadering gehouden. Het verslag daarvan kunt u hierboven al lezen.