2,5 jaar raadsperiode, wat hebben we bereikt?

Foto Martin en Siro.png
profiel foto
Door Webredactie Nieuwegein op 30 oktober 2020 om 17:57

2,5 jaar raadsperiode, wat hebben we bereikt?

In maart 2018 waren de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Toen zijn Martin Monrooij en Ineke Schiltkamp weer gestart als raadsleden. Madelon Voorthuijsen en Sirodjini Chim zijn vers gestart als fractiemedewerkers. Nu, 2,5 jaar later, is een mooi moment om ervaren rot Martin en nieuwkomer Sirodjini te vragen om terug te blikken op de afgelopen tijd én vooruit te kijken naar de komende anderhalf jaar van deze raadsperiode. 

Martin, kan je drie punten aangeven die de ChristenUnie Nieuwegein de afgelopen jaren heeft bereikt en waar je trots op bent? 

1.       De ChristenUnie is initiatiefnemer geweest om de rekenkamer onderzoek te laten doen naar de aanwezige en benodigde expertise bij de gemeente Nieuwegein over belastingzaken (loonbelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting). Aanleiding hiervoor was een naheffingsaanslag Omzetbelasting door de Belastingdienst inzake de bouw van De Kom waar zaken fiscaal niet goed geregeld zijn. Wij dienden een motie in waarin wij de rekenkamer vroegen dit onderzoek op te starten. Het college wilde niet dat de motie werd aangenomen want ze vonden dat ze al genoeg deden. We kregen toch een meerderheid van de raad achter onze motie. De rekenkamer heeft het onderzoek afgerond en heeft in september haar bevindingen gepresenteerd. Daarin bleek dat het college gelijktijdig met het onderzoek van de rekenkamer toch behoorlijk geïnvesteerd heeft in de versterking van de expertise over dit onderwerp. Als ze dat niet gedaan hadden, was het rapport van de rekenkamer erg vervelend voor hun uitgevallen.  Maar uit het rapport bleek dat er toch nog de nodige zaken opgepakt moeten worden. De raad heeft alle aanbevelingen van de rekenkamer overgenomen en het college moet aan de slag. Ik denk dat wij de gemeente Nieuwegein hier een goede dienst mee hebben bewezen. 

2.       Collega Ineke strijdt al jaren voor een verandering in het ophalen van huisvuil in Nieuwegein. In de loop der tijd is steeds duidelijker geworden dat het nascheiden van afval door de afvalverwerker veel beter is dan het voorscheiden van afval door de inwoners. Het gaat hier overigens alleen om het nascheiden van afval dat normaliter in de zwarte container wordt gedaan. De inwoners moeten altijd zelf groenafval en papier/karton of chemisch afval zelf blijven scheiden. Maar overig afval en plastic kan veel beter door de afvalverwerker gescheiden worden. Het college had een voorstel gepresenteerd waarin zij toch verder wilde gaan op de weg van het voorscheiden. Het college wilde behoorlijk investeren in ondergrondse containers waarin inwoners hun rest vuil moesten storten. De zwarte container zou dan verdwijnen. Ineke heeft samen met de VVD een amendement gemaakt waarin zij heel goed heeft uitgelegd dat dit de verkeerde weg was. Het college heeft het amendement te vuur en te zwaard ontraden, maar de meerderheid heeft het amendement toch gesteund. Daarmee heeft Nieuwegein een fundamentele koerswijziging in gang gezet over het ophalen en scheiden van afval. Overigens volgen meer gemeenten. Utrecht heeft onlangs ook maatregelen genomen om tot nascheiding over te gaan. Dus goed gedaan Ineke!

3.       Begin dit jaar kwam het college met een plan om het aantal standplaatsen van mobiele verkopers bij winkelcentra drastisch te verminderen. Het college meldde dat dit in overleg met de standhouders is gebeurd, maar daar hadden wij grote twijfel over. Wij vonden dat dit de onderbouwing van het voorstel rammelde en veel te vaag was. Wij hebben een amendement ingediend om het aantal standplaatsen toch in stand te houden ook al kun je best hier daar vraagtekens zetten bij de sommige standplaatsen. Ook hier was het college fel op tegen. Maar onze argumenten sneden toch hout, want ook dit amendement werd gesteund door een meerderheid van de raad  en het college moest bakzeil halen. De standplaatsen blijven in stand. 

Een persoonlijke noot van trots is dat het in april 2019 precies 25 jaar geleden was dat ik begonnen ben als commissielid voor de toenmalige SGP/RPF fractie. Er is in die 25 jaar veel gebeurd en ik heb heel veel mensen zien gaan en komen in de politiek. Ik ben dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen en voel mij nog steeds geroepen om deze taak te blijven uitvoeren. Ik ben ook dankbaar voor de goede samenwerking in de huidige fractie en kijk ook met genoegen terug naar de samenwerking met vroegere collega’s binnen de fractie. 

Sirodjini, hoe heb jij de afgelopen jaren ervaren en wat staat je het meeste bij? 

Sinds maart 2018 mag ik deel uitmaken van de fractie. De afgelopen periode is erg leerzaam geweest. Als nieuw commissielid is het erg fijn om met Martin, Ineke en Madelon samen te werken. Martin en Ineke zijn natuurlijk erg ervaren, ze hebben me veel geleerd over de cyclus van een raadsperiode en wat er speelt in Nieuwegein. Wat me nog goed bijstaat is begin 2018,  een informatieavond over de aftapwet. Dit was de eerste keer dat Madelon en ik samen op pad gingen namens de ChristenUnie Nieuwegein. Dat was leerzaam en leuk om te doen.

Martin, waar kijk jij naar uit de komende 1,5 jaar? 

Dat vind ik een lastige vraag. Als het gaat om politieke thema’s dan denk ik aan ontwikkelingen van Betere Buurten waar heel veel geld voor nodig is. Ik denk dat de ontwikkeling van Sportpark Zandveld waar de sportverenigingen en de gemeente  het volstrekt met elkaar oneens zijn en de voetbalverenigingen het overleg gestaakt hebben. Wij zijn altijd kritisch geweest over dit sportpark en volgen de ontwikkelingen op de voet. Ik denk ook aan de ontwikkelingen in het sociaal domein. Het is glashelder dat de gemeente te weinig geld heeft voor de taken die zij van het rijk heeft gekregen. Ik weet niet of alle huidige dienstverlening op peil kan blijven. Dat is een grote zorg omdat ook wij staan voor de bescherming van de zwakken in deze samenleving.

Ik kijk ook uit naar de voorbereidingen van de verkiezingen voor 2022. Hoe zal dat binnen de ChristenUnie gaan? Zullen we voldoende mensen hebben om een kandidatenlijst op te kunnen stellen? Stellen de huidige fractieleden zich weer kandidaat? Zijn er mensen bereid om de (campagne)kar te trekken? En wat gebeurt er als we niet voldoende mensen hebben? Zouden we willen dat de ChristenUnie niet meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen? Ik moet er niet aan denken. Dat is dus iets waar ik absoluut niet naar uitkijk.

Tot slot, Sirodjini: heb je nog een tip voor mensen die erover nadenken om ook actief te worden voor de lokale ChristenUnie?

De fractie en het bestuur van de ChristenUnie bestaat uit een kleine club mensen, versterking is erg welkom! Zelf was ik hiervoor nog nooit actief in de lokale politiek. Toch kwam ik snel in de politieke flow, want als commissielid van mijn eigen gemeente staan de onderwerpen dichtbij. Als fractie hebben we de verschillende lokale onderwerpen verdeeld obv interesses. Ik heb bijvoorbeeld de onderwerpen parkeren en verkeer/OV. Hierdoor vind ik het lezen van beleidsdocumenten van mijn onderwerpen interessant en extra leuk om de raadsleden te ondersteunen.

Labels: ,