Impressie begrotingsraad 2021 op 5 november 2020

Close up vijf euro biljet
vreeswijk2
Door Martin Monrooij op 7 november 2020 om 19:45

Impressie begrotingsraad 2021 op 5 november 2020

Op 5 november kwam de gemeenteraad fysiek bijeen voor het bespreken van de begroting 2021. Daar was nogal wat gedoe over. De ene helft van de raad wilde bijeen komen omdat zo’n lange vergadering via digitale media ondoenlijk is. De andere helft wilde juist wel dat de vergadering digitaal gehouden werd ter bescherming van de volksgezondheid en de voorbeeldfunctie. Ineke en ik konden met allebei de varianten leven.

Een vergadering van bijna 8 uur is digitaal bij niet te doen, dus wij hadden er begrip voor dat de gemeenteraad een beroep deed op haar uitzonderingpositie (in de noodwet staat dat gemeenteraden ondanks de coronacrisis als vitaal orgaan fysiek bijeen mag komen). Overigens is de volgende raadsvergadering weer gewoon digitaal.

Vanuit de ChristenUnie hebben wij deze vergadering aandacht gevraagd voor de betere buurten, de complexiteit rondom de toekomstplannen van scholen en sportgebouwen, de gegevens rondom middeldure huur- en koopwoningen, gastouders en musea. Uiteraard hebben we ook stil gestaan bij de coronacrisis en er op gewezen dat wij als mensen denken dat we alles in de hand hebben, maar feitelijk maar één ding nodig hebben: de leiding van Gods Hand. De begroting zelf was niet spannend. Die sluit met een tekort en dat is op zich niet onlogisch. In deze coronatijd is het ontzettend moeilijk inschatten wat er op ons af gaat komen in 2021. Er zijn zorgen rondom de stijgende kosten in het sociale domein en hoe het college dit binnen de financiële kaders gaat houden. Dat wordt echt een uitdaging.

In deze vergadering werden 14 moties en drie amendementen ingediend. De onderwerpen liepen heel erg uiteen. Van messenverbod tot afvalverwerking, van dierenwelzijnbeleid tot voedselbank en van minder restafval tot meer bomen in de stad. Allemaal onderwerpen die op zich weinig in directe zin met de begroting te maken hadden, maar een soort van wensenlijstje waren vanuit de partijen. Wij hadden zelf twee moties. De eerste ging over meer informatie over de middeldure huur- en koopwoningen en de tweede ging over het legestarief voor gasthouders in de kinderopvang. Na het debat hebben wij ze allebei ingetrokken. De wethouder gaat ons nadere informatie geven over soorten woningen in de stad en op de leges komen we in december terug omdat de wethouder aangaf dat er geen leges bij de gastouders zelf wordt geheven maar alleen bij de gastouderbureaus. Dat is volgens ons niet correct en zullen we nader uitzoeken.

Voor onze bijdragen verwijs ik naar bijlagen waar u kunt lezen wat wij in eerste en tweede termijn hebben aangekaart.

Martin Monrooij

Fractievoorzitter ChristenUnie Nieuwegein

Bijlagen