Terugblik raadsvergaderingen

Bouw.jpg
vreeswijk2
Door Martin Monrooij op 14 mei 2021 om 12:38

Terugblik raadsvergaderingen

Het is al weer even geleden dat wij de gehouden raadsvergaderingen besproken hebben. We nemen u daarom in dit artikel graag even mee met een paar onderwerpen zodat u weer op de hoogte bent.

Huisvesting van de scoutingverenigingen

Begin april hebben we samen met D66 de huisvesting van de scoutingverenigingen van Jutphaas en Vreeswijk op de agenda laten zetten. Beide verenigingen kampen met huisvestingsproblemen op hun huidige plekken op Fort Jutphaas en Fort Vreeswijk. In Vreeswijk is er sprake van behoorlijk achterstallig onderhoud aan de accommodatie die eigendom is van de gemeente. in Jutphaas speelt al enkele jaren een discussie over mogelijk nieuwbouw omdat het huidige gebouw minder goed zou passen in de omgeving van het fort. De communicatie tussen de gemeente en de verenigingen verliep stroef en er was irritatie. Mede dankzij de bespreking van dit onderwerp op de avond van de raad van 6 april zijn de verenigingen weer in gesprek met de wethouder. Wij blijven dit dossier volgen en hopen op passende oplossingen met beide verenigingen.

Nieuw politiebureau 

Op 29 april is er gesproken over de wens van de politie om een nieuw politiebureau te bouwen in de ‘oksel’ van de A2-afrit Nieuwegein-Zuid. Op dit moment is dat gebiedje een groengebied en hoort het tot een ecologische zone die van noord naar zuid loopt langs de snelweg. De politie wil weg uit het centrum en zoekt een nieuwe plaats met goede uitvalswegen waar ze snel het hele ambtsgebied van Lopik tot en met Vianen en Houten kunnen bedienen. Wij zijn geen voorstander van bouwen op deze plek. Wij denken dat er beter gekeken kan worden naar een plek in het oosten van Nieuwegein in de buurt van de afrit op de A27. Voor dit plan moet weer een groengebiedje verdwijnen. Het college meent echter dat er veel plaatsen zijn onderzocht en dat dit de enige optie is. Het college heeft echter niet aangeven welke andere plekken dan onderzocht zijn. Voor ons bleef het dus onduidelijk. We hebben daarom tegen dit voorstel gestemd.

Nieuwbouwplan aan de Zadelstede

Op 29 april is er ook gesproken over een nieuwbouwplan aan de Zadelstede. Daar moet een heel nieuw gebouw met appartementen gebouwd worden. Dat gebouw wordt vele tientallen meters hoog. Naar onze mening wordt het te hoog. Wij zijn niet tegen hoogbouw in de binnenstad, maar het moet wel in juiste proporties blijven. Er wordt nu echt een landmark gebouwd waar je niet om heen kunt. De bewoners de aanpalende wijk Batau-Zuid protesteren ook tegen deze plannen. Zij zijn bang dat deze nieuwe kolos schaduwen op hun woningen gaat veroorzaken en dat tast het woongenot natuurlijk aan.

Het college en de meerderheid van de gemeenteraad kan zich echter dit plan scharen. We hebben wel tegen dit voorstel gestemd vanwege de enorme hoogte.