Impressie raadsvergadering 8 juli 2021

Portemonnee
vreeswijk2
Door Martin Monrooij op 9 juli 2021 om 15:36

Impressie raadsvergadering 8 juli 2021

Voor de vergadering van 8 juli waren twee financiële stukken geagendeerd: de jaarrekening 2020 en de kadernota 2022. De kadernota is een soort van voorloper voor de begroting 2022. In de kadernota legt het college uit welke ontwikkelen voor 2022 er zijn en welke prioriteiten en belangrijke onderwerpen zij in de begroting 2022 willen opnemen. Het is dus een belangrijk stuk waarbij de raad haar invloed kan uitoefenen op het samenstellen van de begroting. Maar toch was dat dit jaar niet zo.

Het college had een zogenaamde 'beleidsarme kadernota' vastgesteld. Er werden best wel veel onderwerpen benoemd, maar nergens concreet aangegeven hoe dat nou in de begroting verwerkt moest worden. Dat had oorzaken zoals: te weinig informatie op dit moment, onduidelijkheden in verband met corona, 'Den Haag' moet nog met een regeling komen, etc. En als klap op de vuurpijl schreef het college ongeveer 'het is ons laatste jaar, dus laten we maar niet teveel beleid in de nota opnemen'.

Tja, als dat al de houding van het college is, moet je niet van ons verwachten dat wij het huiswerk gaan overnemen. Ik heb het college voorgehouden dat ze de afgelopen 4 jaar een gestage stroom van beleidsarme documenten hebben opgeleverd. Wij hebben aangegeven dat we bij de begroting 2022 goed zullen kijken waar het college allemaal geld voor wil hebben en dan onze mening te zullen geven. Wat ons betreft hadden we de kadernota dan ook voor kennisgeving aan kunnen nemen.

Wethouder Adriani keek ons bedroefd aan en vroeg toch of we niet konden instemmen 'omdat tegenstemmen weer te ver gaat' (die woorden had ik net zelf daarvoor gebruikt bij een andere motie.....). We hebben toen toch maar aan onze eigen woorden gehoor gegeven.

Martin Monrooij,

fractievoorzitter ChristenUnie Nieuwegein

Bijlagen