Komen er nu wel of geen windmolens op Rijnenburg?

Windmolens tulpenveld
vreeswijk2
Door Martin Monrooij op 1 juni 2019 om 08:00

Komen er nu wel of geen windmolens op Rijnenburg?

Woensdagavond vergaderde de gemeenteraad van Nieuwegein over het plan van de gemeente Utrecht om windmolens in polder Rijnenburg te plaatsen. Die polder behoort tot de gemeente Utrecht, maar plaatsing van windmolens betekent ook dat er overlast kan zijn in wijken van Nieuwegein zoals Galecop en Batau-Noord. De inwoners maken zich daar terecht ook zorgen over. Ook wij zijn niet blij met die hoge molens, maar de beslissing om ze wel of niet te plaatsen is niet aan de raad van Nieuwegein.

De raad van Nieuwegein moest dus haar mening over dat plan geven. En dat is best lastig als er veel inwoners roepen dat ze tegen de windmolens zijn en dat de raad dat ook moet doorgeven aan de gemeente Utrecht. Als gemeenteraad weten wij dat er een grote opgave ligt rondom het oplossen van energieproblemen en woningbouwtekorten en dat polder Rijnenburg in beide vraagstukken een oplossing kan leveren. Woningbouw is echter niet voorzien vóór het jaar 2030, dus in de tussentijd zou je de polder voor energie opwekking kunnen gebruiken. Ons college had een concept zienswijze opgesteld die naar de gemeente Utrecht opgestuurd zou kunnen worden. In die zienswijze werd uitgesproken dat er veel weerstand is in Nieuwegein tegen de bouw van deze molen, maar als Utrecht toch besluit om die molens te gaan bouwen dat wij graag randvoorwaarden mee geven omtrent vermindering van overlast voor onze inwoners en dat wij graag zouden zien dat de voorbereiding voor woningbouw opgepakt gaat worden. Die randvoorwaarden stonden ook keurig in de zienswijze verwoord en gaven daarmee een redelijk compleet beeld van de Nieuwegeinse gevoelens. Wij waren dus tevreden met dit voorstel en konden daar mee instemmen.

Het liep echter heel anders in de raadsvergadering. Onder aanvoering van de VVD besloten 7 partijen (VVD, CDA, Lokale Vernieuwing, ieders Belang, Nuwegein, VSP en Groep Verdam) dat zij faliekant tegen windmolens zijn, en alleen die boodschap aan de gemeente Utrecht wilden doorgeven. Zij dienden een amendement in waarin dat standpunt duidelijk verwoord werd en alle randvoorwaarden zoals hierboven genoemd geschrapt worden. De andere partijen: GroenLinks, D66, PvdA, SP en ChristenUnie betoogden juist dat dit heel dom is, omdat wij ons nu als een klein onredelijk kind gedragen dat zijn zin door wil drijven en we dat straks door de regio als dreinende kleuter in de hoek geplaatst worden. Want als Utrecht toch besluit om die molens te bouwen, zijn wij te laat met het doorgeven van onze randvoorwaarden. Kortom, dat amendement lijkt een grote overwinning voor de tegenstanders, maar feitelijk hebben zij onze invloed nu gewoon prijsgegeven. En dat is niet slim. Het amendement werd echter toch met 18 stemmen vóór en 14 stemmen tegen aangenomen. 

Daarom hebben GroenLinks, D66, PvdA, SP en ChristenUnie besloten om gezamenlijk een eigen reactie naar de gemeente Utrecht te sturen, in de hoop dat de gemeenteraad van Utrecht alsnog kennis neemt van onze randvoorwaarden. Je moet er toch niet aan denken dat Utrecht die molens gewoon aan de rand van de snelweg neerzet omdat Nieuwegein geen randvoorwaarden heeft meegegeven?

Martin Monrooij,
Fractievoorzitter ChristenUnie Nieuwegein