-
De regionale energiestrategie 1.0
Lees verderIn de raadsvergadering van 23 september 2021 heeft de Nieuwegeinse gemeenteraad de regionale energiestrategie 1.0 (RES 1.0) vastgesteld. Deze RES 1.0 is een dik document dat is opgesteld en voorbereid in afstemming tussen 21 overheden: 16 gemeenten, de provincie en vier waterschappen (de U16) In de RES 1.0 doen zij een voorstel om aan de opdracht van het rijk te voldoen om in 2050 voor 95% aan CO2-reductie te realiseren. Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal zijn.
De RES 1.0 is een eerste stap in dat proces en als vervolg hierop zal weer hard gewerkt gaan worden om tot overeenstemming te komen voor de RES 2.0 waarmee weer een volgende stap moet worden gezet.
-
Aardwarmte in Nieuwegein?
Lees verderOngeveer 2 tot 3 km diep onder de grond zit water dat een temperatuur heeft van tussen de 60° en 90°C. Dit water zou kunnen worden opgepompt en gebruikt om onze huizen te verwarmen. Ongeveer anderhalf jaar geleden is Warmtebron Utrecht daarom begonnen met verkenningen in Nieuwegein en omgeving. Zij hebben onderzocht of het mogelijk is om in onze omgeving aardwarmte te winnen. Als dat zo is, kan de stadsverwarming voor een deel (en op termijn misschien wel helemaal) verwarmd worden met aardwarmte. Dat zou voor Nieuwegein betekenen dat zij een groot deel van de energietransitie op deze manier kan realiseren.
-
Woningbouwmonitor, wat kan de stad aan?
Lees verderToen ik in 2008 begon als commissielid in de commissie RIM laten er voorstellen voor het toevoegen van 1500 woningen aan de bestaande voorraad. Die 1500 werden in 2017 uitgebreid naar 3500 en in 2019 zelfs naar 5000. In de stad zijn 67 locaties aangewezen als potentiële woningbouwlocaties.
-
Regionale Energie Strategie U16
Lees verderOm invulling te geven aan het klimaatakkoord zijn in heel Nederland RES-en ingesteld. In de regio Utrecht gaat het om de RES U16. U16 staat voor 16 gemeenten in de regio Utrecht, waarvan Nieuwegein er één is.
-
Als het kalf verdronken is…..
Lees verderIn februari hebben we als gemeenteraad vergaderd over de Morsebaan. Het onderwerp heeft het nodige stof doen opwaaien. Een van de onderwerpen was de onttrekking van een wandelpad aan de openbare ruimte. Had die onttrekking voorkomen kunnen worden?
-
Raadsvergadering januari 2020, beëdiging nieuwe griffier en duidelijkheid over Betere Buurten
Lees verderIn de eerste raadsvergadering van dit nieuwe jaar stonden 16 punten op de agenda. De burgemeester was afwezig, waardoor Martin Monrooij als plaatsvervangend voorzitter de raad mocht voorzitten. Hem viel de eer te beurt om naast een drietal commissieleden ook onze nieuwe raadsgriffier, de heer Jan Karens, te mogen beëdigen.
-
Initiatiefvoorstel verduurzaming particuliere woningen
Lees verderDe fracties van SP, D66 en CU hebben het afgelopen anderhalf jaar samengewerkt aan het initiatiefvoorstel verduurzaming particuliere woningen. Zij geven in dit voorstel een oplossing voor de ondersteuning die de gemeente kan leveren bij het verduurzamen van particuliere woningen. Een belangrijk onderdeel daarvan is isolatie. In een in te richten loket kunnen inwoners terecht met vragen en vinden zij oplossingen die toepasbaar zijn op hun persoonlijke situatie. Met ondersteuning van een deskundige ambtenaar en met behulp van modules kan iedere inwoner passende oplossingen voor de eigen woning vinden, waarna hij zelf aan de slag kan om deze oplossingen uit te voeren.
-
De slager keurt zijn eigen vlees….
Lees verderDe regels rondom het aanvragen van vergunningen bij het splitsen of omzetten van woningen worden verscherpt. De leges moeten daarvoor worden verhoogd en dat vroeg om goedkeuring van de raad. In de raadsvergadering van september 2019 is dit onderwerp behandeld.
-
Geen balans in de Nieuwegeinse woningvoorraad
Lees verderIn Nieuwegein bestaat 31% van de huurwoningen uit sociale huur. Toch blijft de druk op deze sector hoog en zijn er lange wachtlijsten om aan een woning te komen. Dat is zorgelijk. Wanneer sociale huurders meer gaan verdienen of wanneer senioren hun (goedkope) koopwoning willen verlaten, zouden zij kunnen doorstromen naar een vrije sector huurwoning. Maar dat gebeurt in de praktijk te weinig want in Nieuwegein bestaat maar 9% van de huurwoningen uit zogenaamde middeldure woningen. Het is dus heel moeilijk om aan zo’n woning te komen.
-
Afval scheiden in Nieuwegein: het is tijd voor verandering
Lees verderWij zijn van mening dat de manier waarop we in Nieuwegein afval scheiden achterhaald is. Er kunnen veel betere resultaten worden bereikt door het invoeren van het zogeheten nascheiden. Daarom heeft de ChristenUnie in de raadsvergadering van 28 maart 2018 gepleit voor het stoppen met de voorbereidingen van het omgekeerd inzamelen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina