De slager keurt zijn eigen vlees….

Rijtjeshuis.jpg
Ineke (IMG_1461).jpg
Door Ineke Schiltkamp op 9 oktober 2019 om 08:00

De slager keurt zijn eigen vlees….

De regels rondom het aanvragen van vergunningen bij het splitsen of omzetten van woningen worden verscherpt. De leges moeten daarvoor worden verhoogd en dat vroeg om goedkeuring van de raad. In de raadsvergadering van september 2019 is dit onderwerp behandeld.

Met de aanscherping van de beleidsregels zijn wij het volledig eens. Het splitsen van woningen levert vaak veel overlast op voor de buurt, we zijn dus blij dat ook de leefbaarheid van de omgeving vanaf nu bij de beoordeling wordt meegenomen. Daardoor zijn de hogere leges voor ons acceptabel. Toch hadden wij zorgen bij dit onderwerp en die gingen over het leefbaarheidsonderzoek en de handhaving.

Ook met de nieuwe regels wordt de omgeving niet actief betrokken bij dergelijke vergunningaanvragen. Er wordt van omwonenden verwacht dat zij zelf de openbare bekendmakingen in de gaten houden en bezwaar maken als zij het niet met de vergunningaanvraag eens zijn. Bovendien wordt in de beleidsregels gesteld dat de vergunningaanvrager zelf een parkeertelling moet doen om aan te tonen dat de parkeerdruk niet te hoog zal worden als gevolg van de woningsplitsing of -omzetting. Deze telling zal worden bijgevoegd bij de conceptvergunning in de openbare bekendmakingen. Wij zijn van mening dat hier de slager zijn eigen vlees moet gaan keuren. Voor iemand van wie de vergunning afhangt van het aantal geparkeerde auto’s, is de verleiding dan wel erg groot om de cijfers iets aan te passen naar het eigen voordeel. Wij dienden daarom gesteund door de SP een motie in om te bewerken dat er twee omwonenden zouden meetekenen met de parkeertelling.

Onze motie kon niet op veel steun rekenen, dus toen de wethouder een toezegging deed om bij het ontwikkelen van de omgevingswet te betrekken hoe bij particuliere initiatieven de buurt actief betrokken kan worden, hebben wij hem ingetrokken. Wij zullen uiteraard bij de implementatie van de omgevingswet goed volgen of de wethouder zijn woord heeft gehouden.

Ondertussen moeten inwoners dus alert zijn op vergunningaanvragen. Via de website https://www.overheid.nl/aankondigingen-over-uw-buurt is het mogelijk om alle bekendmakingen uit uw buurt te zien en lid te worden van de attenderingsservice, waarna u de berichten per mail ontvangt. Wij raden u aan om dit te doen.

Onze tweede zorg was de geringe aandacht voor handhaving in het beleid. Wij hebben daarvoor samen met SP en VSP een motie ingediend om steekproefsgewijs te handhaven. Deze motie is aangenomen. Ook hebben wij over dit onderwerp een motie van VVD, CDA en Groep Verdam gesteund waarin verzocht werd om een paragraaf toe te voegen over handhaving. Ook die motie is aangenomen.

Ineke Schiltkamp, raadslid

Bijlagen