Als het kalf verdronken is…..

Ineke (IMG_1461).jpg
Door Ineke Schiltkamp op 21 februari 2020 om 13:21

Als het kalf verdronken is…..

In februari hebben we als gemeenteraad vergaderd over de Morsebaan. Het onderwerp heeft het nodige stof doen opwaaien. Een van de onderwerpen was de onttrekking van een wandelpad aan de openbare ruimte. Had die onttrekking voorkomen kunnen worden?

Eerst even terug naar zes jaar geleden. Toen verkocht het college een stuk grond aan de Nedereindseweg. Op die grond werd een bouwproject gerealiseerd. Na afronding van dit project, kreeg de gemeenteraad het verzoek om een bruggetje en fietspad aan de openbaarheid te onttrekken. Wij waren van mening dat de raad hier vooraf over had moeten beslissen. Nu restte ons geen andere keuze dan het advies van de wethouder op te volgen. Vervolgens hebben wij als fractie een motie ingediend om in de toekomst dergelijke beslissingen vooraf te nemen. Met de motie wilden wij voorkomen dat de raad in de toekomst buitenspel gezet zou worden.

Helaas is onze motie toentertijd niet aangenomen. Het had de situatie waar wij in februari 2020 in verkeerden kunnen voorkomen. Enige tijd geleden verkocht het college een stuk grond aan de Morsebaan. De grond werd aangemerkt als bedrijventerrein. De verkoop had o.a. tot gevolg dat een geliefd wandelpad aan de openbaarheid moest worden onttrokken. Inwoners kwamen met hun vragen en klachten bij de raad. En terecht, want het is de raad die hierover de beslissing neemt. Maar weer stond de raad buitenspel. Bij niet onttrekken zou een illegale situatie ontstaan. Dit betekent dat de bezwaren en klachten van omwonenden niet eens in overweging werden genomen. Opnieuw restte ons geen keuze, we werden weer gedwongen een pad aan de openbaarheid te onttrekken.

Wij hebben in de raadsvergadering van 20 februari onze (iets aangepaste) motie nogmaals ingediend. Dit keer was een grote meerderheid van raadsleden het met ons eens, beter laat dan nooit. Ook de wethouder was van mening dat wij een zeer terechte motie indienden.

Jammer genoeg was dat voor het wandelpad al te laat, dat is op de betreffende plek verdwenen. Als het kalf verdronken is, dempt men de put……

Dankzij onze motie zullen wij als raad in de toekomst niet meer buitenspel gezet worden.