Woningbouwmonitor, wat kan de stad aan?

Rijtjeshuis.jpg
Ineke (IMG_1461).jpg
Door Ineke Schiltkamp op 30 januari 2021 om 19:19

Woningbouwmonitor, wat kan de stad aan?

Toen ik in 2008 begon als commissielid in de commissie RIM laten er voorstellen voor het toevoegen van 1500 woningen aan de bestaande voorraad. Die 1500 werden in 2017 uitgebreid naar 3500 en in 2019 zelfs naar 5000. In de stad zijn 67 locaties aangewezen als potentiële woningbouwlocaties.

Al die jaren maken wij ons zorgen over wat deze verdichting betekent voor de infrastructuur, de bereikbaarheid, het groen en de voorzieningen in de stad.

In het verleden was het niet makkelijk om een woningbouwproject voor elkaar te krijgen, maar in deze tijd gaat het een stuk makkelijker. Het gaat zelfs zo goed, dat voor de 5000 woningen die Nieuwegein voor 2030 wil bouwen op dit moment al concrete plannen bestaan. Daarom legde de wethouder in de raadsvergadering van 28 januari jl. het plan voor om gewoon door te gaan met bouwen. Ook als die 5000 woningen al voor 2030 zijn gerealiseerd.

Wij vonden dat wel erg makkelijk gaan en waren van mening dat er nu eerst eens goed moet worden gekeken naar de beschikbare ruimte in de stad en de invloed die al die nieuwe woningen gaan hebben op o.a. de bereikbaarheid, de vraagstukken rondom de energietransitie en de beschikbaarheid van voorzieningen. Met andere woorden: wat kan de stad nog aan? Wij hebben daarom ondersteund door ieders Belang een amendement ingediend om dit te onderzoeken en er met de raad het gesprek over aan te gaan.

Ons amendement leverde een goed debat op in de raad. Het bleek dat ook veel andere partijen zich zorgen maken om de leefbaarheid in zo’n dichtbevolkte stad. Na enkele aanpassingen is ons amendement aangenomen. De wethouder zal in het derde kwartaal van dit jaar met de onderzoeksresultaten naar de raad komen. Dan zullen wij het debat over dit onderwerp voortzetten.

Bijlagen